Lov štik - tipy a triky, které jinde nenajdete!

stickaPřidat nadpis (96)

TIPY A TECHNIKY LOVU ŠTIKY
Napsal: Thom Hunt

V tomto článku bych rád pojednal o složitosti štiky a o tom, jak osvojení níže uvedených zásad může zlepšit vaše rybaření.

V průběhu let jsem našel vzory a naučil se lekce o všem, od míst, kde se pravděpodobně vyskytují v kterémkoli ročním období, až po teploty vody, povětrnostní podmínky a dokonce i velikost otisků zubů ve vaší návnadě může ovlivnit vyberte určité návnady nebo konkrétní prezentace ryb. Každý rok za posledních 5 let jsem si stanovil (a splnil) cíl chytit 100 štik ulovených na umělé návnady za sezónu/rok.

V loňském roce jsem zvládl 121 štik ze 17 různých míst včetně řek, kanálů, nádrží a štěrkoven jak ve Velké Británii, tak v zahraničí. Neříkám to proto, abych se chlubil (a dost možná existují rybáři, kteří toho chytají mnohem víc), ale abych opakoval, že po důsledném ulovení velkého množství ryb bych musel být idiot, abych si nevšiml určitých vzorců, které se opakují. rok po roce. A pokud se na tyto vzory zaměříte a naučíte se, určitě ulovíte více štik.

qq2

 

Lekce biologie…
Začněme tedy trochou biologie a obecnými pravidly, kterých se držím po celý rok. Důvodem, proč jsem začal s biologií a později se podrobně zabýval ročním ekologickým cyklem štik, je to, že velká část důsledného chytání štik spočívá ve starém přísloví místo, místo a místo... Ať už se tedy zaměřujete na velkou řeku, nádrž nebo jezero, vědět, co hledat v kterou roční dobu, výrazně sníží šanci na neúspěch. Štika je agresivní a má tendenci se v určitých oblastech shlukovat, takže ji lze poměrně snadno chytit. 

Štika exceluje jako špičkový podvodní vrcholový predátor ve většině sladkovodních systémů. Mají mnoho smyslů, které využívají k lovu, ale tím nejdůležitějším je bezpochyby ZRAK.

Ze tří hlavních predátorů ve Spojeném království (štika, okoun a candát) také víme, že štika dorůstá do největších velikostí, v relativním vyjádření má největší tlamu a také v relativním vyjádření má největší zuby. Není divu, že jejich „osobnost“ jako taková bývá dominantní, agresivní a obecně postrádající opatrnost, a toho můžeme jako rybáři využít tím, že vytvoříme přístup, který tomu může odpovídat.

 pike-swim-2 (1)

 

Ekologický cyklus štiky…
Musíme také vzít v úvahu roční období. Obecný cyklus pro štiku probíhá následovně. Když je voda teplá (cokoli nad 14 nebo 15 stupňů), štika se rozjede po revíru a bude se pohybovat nahoru a dolů ve vodním sloupci a prozkoumávat mělká až střední hloubka, často zaplevelené oblasti, aby přepadla návnadové ryby, které jsou také dobře rozprostřeny po celém revíru. 

Jak se teploty na podzim (zhruba do Vánoc) ochladí, štika se začne intenzivně krmit a hejna návnadových ryb se přirozeně soustředí na menší oblasti než v létě. Čím více teploty klesají, tím více se štika i nástražní rybky budou shromažďovat v hlubší, stabilnější (teplotně a kyslíkově) vodě, která je méně náchylná k ovlivnění obrovskými změnami počasí pozorovanými v zimě (mrazy, bouře, silné srážky). 

V zimě se mělká voda jako první ochladí, ale také jako první ohřeje, takže jakmile teplota vody klesne na 3–6 stupňů, absolutně nejlepší oblasti, které byste měli hledat, budou strmé podvodní srázy na severu revíru - břehu jezera, řeky nebo kanálu. Proč severní břeh? No, je to obecně nejvíce chráněná oblast před studenými severními (nebo severovýchodními) větry, které přicházejí ze Sibiře, těží z teplých jihozápadních větrů (přicházející z Karibiku) a je orientována na jih, takže dostává maximum slunečního světla, takže teplo, při chladu roční období. Celkově vzato bude většina severních břehů loviště o stupeň nebo dva teplejší a v hluboké zimě to pro chladnokrevné zvíře (což znamená, že teplota je stejná jako voda kolem nich) může znamenat obrovský rozdíl. 

Strmé zlomy jsou vynikající, zvláště v novém roce, protože štika může přes noc sedět v hluboké stabilní vodě, a když pak přijde teplý, slunečný lednový den a mělká voda se ohřeje nejrychleji, štika bude hledat teplejší vodu a nejkratší vzdálenost od hluboké k mělké bude strmý pokles pod vodou.

S příchodem jara, obvykle v únoru nebo březnu, když teploty stoupají a konkrétně dosahují 6 až 7 stupňů, spouští to pohyb směrem k mělčinám (často zátokám lemovaným rákosím) v rámci přípravy na tření. To je doba, když štiky mohou být chyceny na jejich největší váze a častose pohybují v mnohem mělčí vodě, než si představujete.

Jakmile se však začnou třít, je čas je nechat na pokoji, nejen aby je nechali pokračovat v tření, ale také je velmi obtížné je chytit, takže je to do značné míry ztráta času. Je to opravdu skvělá podívaná, ale pokud máte poblíž vodu s dobrou průzračností, je možné někdy pozorovat 2-5 samců, jak se „dvoří“ velké samici. Je to skoro jako choreografický tanec, kde se navzájem proplétají a oddělují ve snaze zapůsobit na ženu a spářit se s ní.

Od března do dubna bych toto období klasifikoval jako nejhorší možné období roku pro cílení na štiky. Během toho a poté, co se vytřou, jdou do toho, čemu američtí rybáři říkají „potřecí magořina“. Bývají velmi náladové, často ve velmi špatné tělesné kondici kvůli stresu při tření a obecně se špatně krmí.

Nicméně, co následuje, je to, co považuji za úplně nejlepší čas pro zacílení na štiky….! Je to období, které může být šíleně intenzivní, často trvá na svém vrcholu přibližně 2 týdny a velmi často jsou to poslední 2 týdny v květnu.

A řeknu vám, že rybaření může být naprosto šílené. V tomto ročním období je teplota vody obvykle kolem 10/12 stupňů a na nástrahy narážejí opravdu tvrdě, opravdu agresivně a ve velkém počtu. Od července do září štiky příliš nelovím, částečně proto, že teplota vody stoupá, ale také částečně proto, že se zaměřuji na jiné druhy, jako jsou okouni a jelci.

Když pak znovu začne „štiková sezóna“, použiji staré pořekadlo, které jsem se naučil při rybaření v Dánsku... Když voda dosáhne 11 stupňů, štiky stojí za to jít na ně. Není to tak, že byste je před tím nemohli nebo neměli lovit, ale prostě ještě nejsou dost tlustí, stejně ne pro Dány, ti nenávidí chytání hubených štik!

1

 

Rybářské techniky
Takže k technikám lovu štik..... ze všech dravých druhů, které tady v UK máme, je štika rozhodně nejagresivnější. Samozřejmě jsou dny, kdy jsou záludní, jdou za návnadami, místo aby je brali, nedostávali se na návnadu atd., ale většinou, když je těžké chytit jiné dravce, stejně bych dal peníze na sebe, abych chytil štiku. .

Z tohoto důvodu bude mým cílem vždy začít rybařit velmi pozitivně. Pozitivním mám na mysli lov větších agresivních akčních návnad, lov středně rychlým tempem, lov ve střední vodě (poměrně daleko od dna). Existují i jiné prezentace, které dobře chytají, a o nich pojednávám níže.

Existují 4 hlavní typy návnad, které používám k cílení na štiky. Tyto 4 typy jsou:

Měkké plasty – agresivní
Měkké plasty - Subtilní
Přívlačové návnady
Swimbaits/crankbaits/jerkbaits


1. Měkké návnady (agresivní)
Agresivními měkkými plasty mám na mysli typ shadů, které mají velké ocasy a hlavně akci BODY ROLL. Převalování těla je, když se ocas a tělo/břicho návnady současně kroutí v opačných směrech. Bezpochyby je to typ měkkého plastu, který vytváří největší množství vibrací/turbulencí ve vodě, ale co je důležitější, je vizuálně nejvíce poutavý, protože břicho a ocas neustále „blikají“ tam a zpět. A pokud si vzpomínáte na to, co jsem řekl o a) štikách, které používají ZRAK jako svůj primární smysl pro krmení, ab) o jejich přirozeně agresivní „osobnosti“, návnada, kterou lze nejsnáze vidět, bude často návnadou, která je zasažena nejčastěji.

Během posledních 12-18 měsíců jsem převážně používal Westin Shadteez ve velikostech 12 cm, 16 cm a 19 cm a musím říct, že je to opravdu velmi, velmi speciální návnada. Vím, že si mnoho lidí může myslet „samozřejmě, že by řekl, že je sponzorován Westinem“, ale já se řadím především jako závodní rybář a jsem hrdý na to, že dělám to dobře, takže pro mě musím použít to, co Upřímně věřím, že chytí víc než lidé kolem mě, a to je bezpochyby Shadteez, pokud jde o štiky.

Existuje však mnoho okolností, kdy agresivní měkký plast nebude tou nejlepší volbou, takže v takovém případě hledám měkké plasty s jemnějším působením….

soft-baits-shadteez

2. Měkké návnady (jemné)
Subtilní akční měkké plasty jsou pro mě obecně štíhlejšími návnadami s menšími ocasy a konkrétně návnadami s BEZ rolování těla. Pokud si vyberu nástrahu a zvolím mnohem menší velikost, obvykle 10 cm nebo 12 cm, vodím je velmi pomalu a používám to hlavně ve chvílích, kdyryby moc neberou. 

3 hlavní okolnosti, za kterých vyberu jemné návnady, jsou následující.

VELMI čistá voda – viditelnost větší než 5 stop může často způsobit, že ryby budou ostražité (zejména pokud je malý až žádný vítr), takže agresivních plastů může být jednoduše „příliš“, ale jemná návnada může vyvolat odezvu.

VELMI studená voda - Když voda klesne pod 6 stupňů, štika se stane letargickou po mnoho hodin dne. Tato chladná, ostrá období vysokého tlaku obvykle způsobí krmnou aktivitu při prvním a posledním světle, ale střed dne může být složitý, protože štika tam jen sedí na dně, často jen pohybuje ploutví sem nebo tam. stabilizuje se a tráví ranní jídlo. Největším indikátorem toho bude přítomnost pijavic na těle. Tuto zimu jsem chytil ryby s až 30 pijavicemi na těle. zamyslete se nad tím, jak dlouho musí štika sedět nehybně na dně, aby se na tělo přichytilo 30 pijavic. Je tedy jasné, že nejsou vždy v agresivní/aktivní náladě. Pokud se držíte agresivních návnad, obecně musíte znovu počkat až do odpoledne až opět vyjedou na lov. Ale zejména v závodních situacích může přechod na menší návnadu nebo pomalejší vedení vyvolat reakci.

VELKÝ RYBÁŘSKÝ TLAK – Ve Spojeném království máme známé místo zvané ‚Chew Valley‘, velké jezero, které vyprodukovalo stovky štik o hmotnosti 15–20 kg. Pokud však nezískáte lístek na rybaření v prvním týdnu sezóny, velké množství lodí, návnad a rybářů může způsobit, že chytání štiky bude přinejmenším obtížné. Jen si to spočítejte. 25 lodí denně. To je 50 rybářů. to je často 100 prutů ZA DEN. Dělejte to týden nebo 2 a není divu, že se rybolov ztíží. Jsou vzácné dny, kdy jsou podmínky perfektní a krmí se hodně ryb současně, ale můj nejlepší tip je snížit velikost návnady a lovit mnohem pomaleji. Chytil jsem více 10kg+ štik na tomhle jezeře na 10 nebo 12cm návnadu než na jakoukoli jinou velikost. Opakem toho by byla jezera například ve Skandinávii. Obrovské rozlohy divoké vody s velmi malým tlakem. Tam zřídka uvažují o použití návnad menší než 8”, ale pro naše těžké vody menší návnady ROZHODNĚ produkují více ryb.

 

3. Spinnerbaits
Existují pouze 2 důvody, proč budu někdy vázat na přívlačovou návnadu. první je teplota vody.... musí být minimálně 13/14 stupňů.

Když je voda teplá, lovím je rychle, často tak rychle, jak je dokážete navinout. Pokud je voda čistá, MUSÍTE je rychle ulovit, protože vypadají tak nepřirozeně, pokud dáte štice možnost prohlédnout si návnadu, bude ji následovat nebo po ní švihnout. Rybařit je rychle a oni nemají jinou možnost, než na to pozitivně zaútočit. Pro tento styl rybolovu hledejte přívlačové návnady s dlouhými tenkými čepelemi „Willow leaf“ a přírodními barvami, takže si představte bílou, stříbrnou, modrou atd.

Druhá je bahnitá/nízká viditelnost vody. V těchto podmínkách vybírejte přívlačové návnady s většími, širšími čepelemi „Colorado“ a mnohem jasnějšími barvami, jako je chartreuse nebo růžová. Čepele Colorada „buší“ a produkují mnohem silnější vibrace, což umožňuje štikám najít návnadu, když je jejich zrak snížený kvůli zabarvené vodě.

pike_119cm_danielvanderpost_monstervibe_colorado_spinnerbait_2_1

(Štika 119cm)

 

4. Swimbaits/Crankbaits/Jerkbaits
Mohou to být skvělé všestranné návnady, mohou být dobré v teplé nebo studené vodě, ale výhodou číslo jedna pro tyto návnady je jejich schopnost pozastavit se při pozastavení. a v určitých dnech to může být naprosto vražedná technika, která vás může zdvojnásobit nebo ztrojnásobit oproti ostatním kolem vás, pokud dokážete správně předvést. Klasickým příkladem by pro mě bylo jaro, kdy teplota vody stoupá, ale stále je velmi chladná, a štiky začínají vylézat ze svých hlubších zimních úkrytů a hledat potravu v mělkých oblastech, zejména jako růst plevele. se začíná objevovat a první teplé, slunečné dny mohou mělčinu zahřát.

V tomto případě může být skvělé mít návnadu s trochou agrese nebo vibrací (což tyto návnady mají), ale štika je stále studená a nemusí být plně připravena pronásledovat návnadu, takže škubnutí, škubnutí PAUSE může být zničující. prezentace. Pokud většina vašich zásahů přichází v pauze, je to známkou toho, že je to správný způsob lovu v těchto podmínkách, a to jsou okolnosti, které definitivně vyřadí ryby, řekněme, měkký plastový shad ulovený na rovný aport.

Jednou z návnad, kterou je zde třeba zmínit, je Westin Swim. Toto je pravděpodobně jedna z nejuniverzálnějších návnad na trhu – funguje jednoduše v téměř všech podmínkách nebo typu vody a zároveň se opravdu snadno používá.

Na závěr si jen projdu pár myšlenek ohledně nastavení prutu, navijáku a pletence. Pro většinu svých lovů na okouny nebo candáty mám rád pruty s rychlou akcí pro rychlé zasáhnutí záběru, ale na štiky dávám z mnoha důvodů přednost pomalejším prutům s průchozí akcí.

Nejprve lovím okouny a candáty s mnohem většími záškuby a pauzami a mají tendenci zasáhnout nástrahu, když po přestávce padá. To jim dává trochu větší prověšení vlasce, takže rychlý prut pomáhá zasáhnout záběry a nabrat prověšení. Při většině lovu štik však chci lovit rychleji, příměji a při navíjení návnady dostávám mnoho zásahů přímo, takže upřednostňuji pomalejší prut s průběžnou akcí, abych skutečně dal zlomek vteřiny navíc. kousnutí, takže se do kousnutí okamžitě nezasáhnu. Také při použití větších návnad, s většími trojháčky a při zohlednění tvaru štiky dlouhého čenichu spojeného se záběrem při přímém navíjení to znamená, že pomalejší prut poskytuje trochu času navíc, aby se návnada úplně dostala. uvnitř tlamy štik, aby získaly slušné držení háku. V přední části tlamy je spousta tvrdých zubů, tvrdé kosti a čelisti, které je těžké uchopit. Existuje mnoho dalších míst, kde lze dosáhnout dobrého držení háčku kdekoli od nůžek nebo dále v tlamě, takže před úderem nechte návnadu proniknout hlouběji do tlamy!

Moje nastavení řeky je založeno téměř výhradně na skutečnosti, že v řekách je tolik zádrhelů. musíte jak získat chycené návnady (nebo se to prodraží), tak někdy i tyrany tvrdě bojující divoké štiky pryč od chytů, takže je vyžadována „správná“ sada. Silné pruty, 65 lb+ oplet, 50-80 lb drát a to je hlavní bod... nainstalujte všechny své výšky s 30lb dělenými kroužky na nástrahu. Na tomto silovém děleném kroužku jsem nikdy neztratil rybu, ale pokud narazíte na zádrhel, můžete pomocí kombinace opletení a drátu svinout a rovnou zatáhnout a dostanete svou návnadu zpět, samozřejmě bez výšek!

Moje nastavení nádrže je však jiné. Pro cokoli do 6” shadů a většinu 4”-6” tvrdých návnad bude postačovat prut o hmotnosti 30-80g nebo 40-100g. Preferuji délku 8' nebo 8'6'', ale hlavní změnou bude cop, na copu zmenšuji, abych dosáhl mnohem delších náhozů. Obvykle jdu na hranici 10-12 kg a to je pro mě skvělá rovnováha mezi silou a průměrem. Na velkých nádržích s vyváženým nastavením se snažím pokrýt co nejvíce vody a rád vrhám 40-60 yardů na každý hod. To může také skutečně pomoci na tlakových vodách, které zabere mnohem více dále od lodi.

swim

 

Další důležité rady pro chytání štik:

Buďte si velmi, velmi vědomi toho, kde v tlamě v daný den štiku chytáte. protože štika má nejdelší „čumák“ ze všech dravých ryb, je to jedna z největších výhod ohledně toho, jak sebevědomě se krmí, a jak vám upravit návnady nebo aport, aby se s tím shodovaly. Štika háčkovaná na přední části tlamy je „negativní“, takže nejlepší budou menší návnady lovené pomaleji. Štika zaseknutá hlouběji v tlamě je agresivní, takže větší návnady lovené rychleji budou nejlepší.

Pokud můžete, začněte svůj den vždy s novou nástrahou. Například nasazení čerstvého měkkého plastu je nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda jste měli „kontakt“. Občas, a jsem si jistý, že jsme to všichni zažili, dostanete na lince neobvyklé kácení. Trefili jste nástražní rybku? Bylo to jemné kousnutí štikou? Narazili jste na plevel nebo malou větev? Nejjednodušší způsob, jak to zjistit, bude zkontrolovat vaši návnadu, zda na vaší zbrusu nové návnadě nejsou stopy po kousnutí. Pokud použijete návnadu, která je stará nebo na ní již jsou stopy, jakékoli nové značky budou k nerozeznání.

Debata lanko vs Flurocarbon. Osobně nejsem příznivcem silného fluorocarbonu čistě z hlediska jeho tloušťky a tedy toho, jak ovlivňuje prezentaci. Při mělkém lovu vidím argument, že tlustý vlasec drží návnadu vysoko, ale pro mě většinou dávám přednost drátu. Lidé říkají, že výhodou fluorocarbonu je, že je neviditelný…. no u jiných druhů to myslím přináší výhodu, ale u štik si nejsem jistý, že na tom příliš záleží. většina mé logiky je opět založena na vizuálech a jde asi takto…… takže mi říkáte, že štika vidí 0,4mm drát na stopě, ale minula velké výšky 2 na návnadě? Pokud vím, pokud jdete na stopu fluorouhlovodíku, ujistěte se, že postupujete podle průměru, NE tak, že přerušíte napětí. Tloušťka 1-1,2 mm je dobré místo pro začátek. Heavy Flurocarbon se používá téměř výhradně v Evropě, ale zde ve Spojeném království se nezdálo, že by získal mnoho příznivců.

Po ulovení ryb nebo po nárazu do zádrhelu vždy zkontrolujte háčky. Štika má šíleně kostnatá ústa, musíte mít háčky ostré jako břitva, abyste maximalizovali svůj rybolov. Připravte si pilník nebo brusný kámen, abyste mohli nasadit hrot zpět na háček, pokud by ztratil ostří.

Najděte správnou hloubkovou zónu. ať už jste na kanálu, řece nebo nádrži, sledujte hloubku, ve které chytáte ryby, a nemám na mysli jen „mělké“ nebo „hluboké“. Odpočítáváním vaší návnady (nebo sledováním fish finder) můžete zjistit CELKOVOU hloubku vody, ve které lovíte, ale také věnovat pozornost tomu, kde jste ve vodním sloupci zasaženi. Nasadili jste pouze tři otáčky navijáku poté, co vaše návnada dopadla na dno a dnes jste měli 2 takové kousnutí a oni na nich přišli s pijavicemi? To znamená, že jsou hluboko/u dna. Případně dostat kousnutí, kdykoli se přiblížíte k okrajům nebo záhonu s plevelem a uvidíte, jak se štika z ničeho nic vynořila a trefila návnadu pod vaše nohy? Pak jsou mělké a aktivní, takže podle toho loví. Toto je jedna z mých vítězných turnajových strategií. Loni jsem například chytal kompu v Chew Valley, našel jsem oblast plnou štik, která byla asi 3,5 m hluboká a měla na dně 1 m plevele. Jak jsme unášeli mělčeji, více plevele vycházelo téměř na povrch a to prostě nebylo správné. Jakmile jsme však vyčerpali první oblast, s využitím mých zkušeností z jezera jsme se vydali hledat stejný profil, 3,5 m hluboký s 1 m plevele na dně a bouchnout, do štiky a já pokračoval ve vítězství. Turnaj. Zdálo se, že se jim tento druh hloubkového profilu líbí, takže sledujte své vodní plavidlo a často jej můžete použít k nalezení dalších produktivních oblastí.

Jednání s následovníky... To může být opravdu frustrující, protože se některé dny zdá, že jediné, co štika chce, je následovat vaši návnadu, ale nezdá se, že byste ji přiměli vzít. Tady je moje pravidlo, které většinu z toho vyřeší…. Pokud je teplota vody nižší než 10 stupňů Celsia a dostanete následující ZPOMALUJTE SVOU NÁVABKU. Pokud je teplota vody vyšší než 10 stupňů, ZRYCHLETE VAŠI NÁBĚH. Ve studené vodě, pokud neútočí na návnadu, je to pravděpodobně proto, že jsou letargičtí, takže vše zpomalte a třepejte návnadou co nejvíce, nechte ji „na závěsu“ daleko od lodi nebo břehu, abyste přiměli k záběru. pryč od vás, jako by vás sledovali až do konce vašeho aportování, je pravděpodobné, že vás uvidí a rychle se přeruší.
V teplejší vodě, zvláště pokud je voda čistá, jim možná dáváte příliš dlouho na kontrolu návnady. Zrychlete to a pokuste se o reakci a obvykle chytnou návnadu lovenou agresivně, pokud hodně sledují.

 

Držím vám palce.

Na eshopu fishingPOINT seženete vše pro úspěšný lov štik i všech dalších dravců ZDE

Thom Hunt

 

piko274531223_494718318675000_2856155461043432033_n

 

 speedExtraRYCHLÉ doručení! Nejoblíbenější rybářská prodejna jižní moravy! (3)