Tipy a triky pro method feeder v chladné vodě

titlefeedPřidat nadpis - 2023-09-22T231542.723

Voda v revírech se pomalu ochlazuje a s tím příchází i nucená úprava mnoha strategií. Proto vám přinášíme článek teamu Preston Innovations, mistrů této metody, kde najdete doslova vše, co potřebujete vědět! Přejeme příjemné počtení... 

Jednou z nejoblíbenějších taktik současnosti v celé Evropě je Method feeder. Samozřejmě je to smrtící taktika jak na soukromých revírech, tak na přírodních vodách, ale existují určité detaily, které lze snadno přehlédnout.

Jakmile byla tato taktika vyvinuta, stala se velmi technickým přístupem, který vyžaduje stejný respekt a přemýšlení jako některé z tradičnějších rybolovných metod. A o to víc to platí zejména v chladnějších měsících roku. Zimní měsíce jsou pro Method feeder skvělé, ale taktika musí být na hony vzdálená tomu jak chytáme s method feederem v létě. 

Požádali jsme tedy několik rybářů z Preston Innovations o jejich nejlepší tipy, aby se špičky vašich prutů ohýbaly i během chladnějších měsíců. 

Pokud jde o zimní Method Feeder, je neuvěřitelně důležitá návnada, kterou si vyberete. Když nahodíte jen pár náhozů třeba za pět hodin, pak se spoléháte na svou návnadu a její atraktivitu, která přitáhne rybu ke krmítku a nakonec i k nástraze na háčku.

Zde se toho můžeme od kaprařů hodně naučit, protože věřím, že s návnadou pracují mnohem intenzivněji než běžní rybáři. U návnady je třeba zvážit tři klíčové faktory:

 

VIZUÁLNÍ ATRAKTIVITA
V chladných měsících je voda buď velmi čistá, nebo naopak neuvěřitelně zbarvená. To je důvod, proč musíte pečlivě přemýšlet o vizuální přitažlivosti vaší Method feeder návnady a přemýšlet o tom, jak třeba navíc přidat vizuálně atraktivní prvek, abyste se ujistili, že vaše krmení prostě vizuálně na ryby funguje. 

Existuje tedy několik věcí, které můžeme udělat pro zvýšení vizuální přitažlivosti vaší návnady. Než půjdeme dále, pojďme diskutovat o samotných peletách, což jsou v mém případě obvykle 2mm pelety Sonubaits Fin Perfect. Jakmile jsou připraveny, mají poměrně světle hnědou barvu, která, i když ryby vědí, co jsou, barva „neburcuje“ a "nekřičí" na ryby, aby to prozkoumaly.

Barvení pelet tedy může fungovat velmi dobré, zvláště když je voda silně zabarvená. Měl jsem úžasný úspěch, když jsem své pelety vybarvil žlutě v obarvené vodě a dodává mi to obrovskou sebedůvěru. Samozřejmě můžete vyzkoušet různé barvy, zvláště červená se některým známým rybářům osvědčila.

P2Bez názvu

 

Pelety barvím pomocí Sonubaits Haze, příchuť Banoffee dodává peletám nádhernou zlatožlutou barvu a také příjemnou vůni! Pokud to nechcete dělat, pak jsou Stiki Method Pellets dobrou volbou, protože barevné pelety již mají v sáčku!

P3Bez názvu

Takže barvené pelety fungují, to víme a je to skvělý trik, který můžete vyzkoušet. Ale co jiného můžeme udělat pro další zvýšení vizuální přitažlivosti?

Pokud je voda čistá, tak preferuji jemnější přístup. Než aby barva svítila na místě, dávám přednost tomu, aby návnada měla jen ten pěkný malý barevný flíček, který při proplouvání kapra zaujme.

K tomu přidávám do svých pelet pěkný produkt s názvem Fluoro Rocks. Tyto super jasné částice nasypu do změkčených pelet a dávají mi jen příjemnou jemnou barvu, která perfektně vizuálně obohatí můj mix.

P4Bez názvu

Posledním malým doplňkem je použít něco dramatičtějšího a ve vaší tváři. Nátěr HAZE přímo na krmítko, naplní vodní sloupec super jasnou barvou a může vytvořit okamžitou odezvu. Vždy mě udivuje, že i když je rybolov obtížný, tato taktika „do tváře“ vás může kousnout!

 

VŮNĚ A CHUŤ
Druhým a třetím klíčovým faktorem, když je rybolov náročný, je vůně a chuť, kterou návnada vydává. O tom, že aditiva a příchutě v zimě fungují, není pochyb. Kapři mají v zimě oslabené smysly a vy potřebujete, aby návnada opravdu křičela ‚pojď si pro mě‘!

Během let jsem měl několik neuvěřitelných experimentů, když jsem si hrál s příchutěmi, a jsem si jistý, že mnohokrát ovlivnily mé výsledky a nikdy tak zjevné, že v zimě.

P5Bez názvu

Námi používané pelety mají silné přírodní aroma rybí moučky, které rybám chutnají, o tom není pochyb a spousta rybářů je udržuje v čistotě a používá je s velkým úspěchem. Ale na větších vodách a zvláště na vodách, kde se setkávají kapraři, nepochybuji o tom, že ryby dobře reagují na příchutě a rozhodně dávají přednost ochuceným návnadám.

Na jaké příchutě se tedy díváme? Dělám to docela jednoduše a hledám sladkou chuť, když je zima, a výraznou chuť ve stylu rybí moučky v létě.

Sladké příchutě, které rád používám, jsou některý z Bait Boosterů. Možná vás to překvapí, ale ponořte prst a ochutnejte některou z příchutí a setkáte se s krásnou, sladkou chutí. Takže i varianta Krill & Squid chutná sladce navzdory odvážné rybí vůni.

P6Bez názvu

Ale aby bylo jasno, držím se spíše příchutí Banofee nebo Washed Out, protože opravdu miluji jejich aroma. Připravím si pelety jako normálně a pak je pokapu Bait Boosterem. To mi dává nejen sladkou vůni a chuť, kterou hledám, ale také dává mým peletám extra ‚lepidlo‘, které jim pomáhá pěkně plesnivět kolem krmítka.

Poslední myšlenkou, na kterou se v moderní době jakoby zapomnělo, je, jak efektivní může být krmení. Naprášení krmení na vaše pelety skutečně zvýší jejich přitažlivost. Opět se držím sladkého/rybího vzorce a volím krmivo F1 v zimě a Thatchers v létě.

DES SHIPP – HÁČKOVÉ NÁSTRAHY DO HLOUBKY
Při zvažování vaší návnady na háček pro Method rybolov je toho tolik k diskusi. Rád dělám věci jednoduše a používám pár osvědčených oblíbených, které se mi za ta léta osvědčily.

V zimním období nepochybuji o tom, že při cílení na větší kapry jsou Wafters volbou číslo jedna. Mají samozřejmě řadu výhod, ale nakonec fungují!

V zimě mám tendenci se držet 10mm Band ‘Um Wafters, protože věřím, že mají správnou velikost. Slušný cejn ještě jednoho unese a jak víme, 2lb cejn v zimě není k čichání. Je však snadné nosit v tašce příliš mnoho možností, pokud jde o příchutě a barvy. Vejděte v těchto dnech do jakéhokoli obchodu s náčiním a bude tu nepřeberné množství úžasných možností a pokušení je všechny vyzkoušet, dokonce i pro mě!

P7Bez názvu

 

Ale zkouším nosit dvě verze, které mi dávají dvě odlišné možnosti. Když je voda extrémně zbarvená, použiji Fluoro Band ‘UM Wafter v kterékoli ze tří barev v květináči. Tyto návnady jsou tak jasné, že nemohou nepadnout do oka žádného projíždějícího kapra.

Pokud je voda čistá, dojde k přepnutí na vymyté Wafters. Tyto subtilní nástrahy na háčky jsou stále barevné, ale pastelovější vzhled je pro kapry o něco méně děsivý. Věřím, že Fluoro v čisté vodě by bylo příliš do očí bijící a mohlo by ve skutečnosti rybu vyděsit, než aby vyvolalo kousnutí!

P8Bez názvu

P9Bez názvu

Wafters lze prezentovat mnoha způsoby a naše Band ‘Ums jsou navrženy tak, abyste je mohli umístit do návnadového pásku. Ale při čekání na kousnutí dávám přednost prezentaci a zabezpečení, které nabízí bajonetové nastavení.

K vyzkoušení jsou i jiné háčky. Pokud je rybolov dobrý, zvláště když ryby reagují na krmení, pak mohou být mrtví červi neuvěřitelní. Je úžasné, jak v této éře všech možných podivných a úžasných návnad na háčky může být jediný mrtvý červ tak účinný!

Na místech, kde mohou být cejni důležitými staviteli hmotnosti s občasným vhozením kaprů, jsou červi nezbytní! Dávají vám největší šanci všechno stihnout.

Poslední základní návnadou na háček je jednoduchá pásková tvrdá peleta o průměru 6 mm nebo 8 mm. Na tvrdé pelety jsem za ta léta nachytal tisíce kaprů a stále je to skvělá volba. Možná ne tak v zimě, ale určitě, když se počasí zlepší.

Myslím, že něco, čeho se musím dotknout, je přizpůsobení velikosti háčku návnadě. Trendem dnešní doby je na všechno používat velikost 10 nebo 12 MCM-B. Vyplývá to z používání Wafters a zatímco tyto velké háčky fungují dobře v kombinaci s wafters, nejsou vhodné pro menší návnady s háčky. Takže mám jednoduchý návod. Pokud používám wafter, použiji velikost 12 MCM-B a pokud používám mrtvé červy nebo tvrdé pelety, pak přejdu na velikost 16 KKH-B. Díky tomu je můj výběr jednoduchý, ale myslím si, že velikosti háčků dokonale odpovídají návnadám na háčky.

LEE KERRY – PLAVÁNÍ
Poslední část této skládačky se týká skutečného rybaření a čtení vašeho plavání. Method feeder v zimě je velmi mobilní přístup. To je na hony vzdáleno létu, kdy je nezbytné opakované odlévání, v některých případech každou minutu, na stejné místo. V zimě jen zřídka hodím krmítko na stejné místo dvakrát, samozřejmě za předpokladu, že mám vodu na průzkum.

p10Bez názvu

Velká část mého zimního rybolovu Method se provádí na velkých revírech ve stylu otevřené vody bez funkcí, se kterými by se dalo pracovat, a na těchto otevřených revírech je strategická práce na vodě zásadní.

Protože chci při každém náhozu vrhnout do nové vody (v rozumných mezích), začnu krátce a propracuji se ven, doufejme, že cestou budu škrábat ryby. Pokud mi voda nabízí možnost házet na dlouhé vzdálenosti (až 100 metrů), pak můj první dnešní nához bude někde mezi 50 a 60 m. Blížší odhazování je málo, protože na těchto velkých vodách bude kapr v 95 % případů odtlačen od břehu.

p11Bez názvu

Po prvním náhozu nechám vše v klidu 30 minut, abych skutečně posoudil, co se děje. Ostře sleduji rybáře kolem sebe a sleduji, na jakou vzdálenost loví, a řeknou mi hodně o tom, kde ryby sedí, co se týče vzdálenosti, ale také na jakou dobu záběru se díváme.

Druhý nához dne pak bude o pět metrů dále, aby se dostal o něco dále do jezera. Zde je pak třeba učinit rozhodnutí. Pokud ani jeden ze dvou náhozů nevede ke kaprovi, pak musím předpokládat, že ryba je trochu dál. Takže další nához bude klidně na 75m. 

Když ale chytím rybu na 65 metrů, vyplížím se dva metry, protože je jasné, že na takovou vzdálenost nějaké ryby jsou.

Snad to myšlení dává smysl. Vždy se chci vplížit do nové vody, ale musím číst vodu a přemýšlet o tom, co se děje, spíše než jen házet dál a dál s bezohlednou opuštěností! Pokud je jasné, že jsou ryby zhruba ve vzdálenosti, lovím, pak se posunu vždy o dva metry dále. Pokud tam však ryby nejsou, bude nárůst vzdálenosti dramatičtější, dokud je nenajdu. Poslední obsazení dne bude vždy moje nejdelší.

p12Bez názvu

Protože chci nechat krmítko ve vodě až 45 minut, zůstanu u Large ICS Method Feeder. Moje úvaha je taková, že k vytvoření pasti stále potřebuji slušné množství krmiva, a protože je nechávám v jezeře značnou dobu, musím počítat s tím, že malé ryby vyčistí část granulí.

Poslední věcí, kterou je třeba prodiskutovat, je načasování vašich odlitků. Každé místo je jiné kdy. Přichází čas kousnutí. Například na Boddingtonské přehradě můžete často kousnout 45 minut do náhozu, takže krmítko vždy nechám tak dlouhou dobu (pokud nechytím jedno rychleji!). Na jiných místech je však doba záběru obvykle mnohem kratší. Například v Barston Lakes je 15-20 minut obvykle nejdelší, než budu sedět na sádře. Jako příklad je na tomto místě mnohem více obtěžujících ryb a poslední věc, kterou chci, aby se stala, je, že tam sedím s prázdným krmítkem a bez granulí, do kterých bych natáhl rybu. Časy jsou specifické pro místo, takže si je poznamenejte a využít tyto zkušenosti a znalosti v budoucnu.

p13Bez názvu

p14Bez názvu

 

Všechny produkty zmíněné v tomto článku samozřejmě najdete ZDE

Snad Vám naše rady pomohou užít si method feeder chytání v chladné vodě, ale i během celého roku o kus víc. 

Ať se Vám daří, 

Team Preston Innovations 

 

speedExtraRYCHLÉ doručení! Nejoblíbenější rybářská prodejna jižní moravy! (3)