Tipy a triky na candáty! Díl I

drPřidat nadpis (100)

V některých zemích byl pelagický vertikální jigging revolucí pro lov velkých candátů, kteří loví ve střední vodě. S touto metodou se naučíte hodně o chování candáta a zároveň získáte vzrušující živou show na vašem Fish-Finder, která je zcela návyková!

Když jsem poprvé odhalil techniku a psal o „pelagickém vertikálním jiggingu“ v článku ve Švédsku v roce 2010, byl jsem si docela jistý, že tato metoda způsobí revoluci v lovu candátů – a tak tomu také bylo. Velký zlom nastal v roce 2012, kdy se ve Švédsku ulovilo ne méně než sedm ryb nad deset kilo. Historicky je tato hmotnost v lepším případě překonána jednou nebo dvakrát ročně a candát nad magickou desetikilovou hranicí byl pro mnoho lidí téměř nedosažitelný, ale díky nové metodě bylo najednou možné tyto vysněné ryby ulovit.

Od doby, kdy pelagický vertikální rybolov dosáhl svého průlomu, vývoj pokračuje stejným směrem a díky nové metodě je v našich severních zeměpisných šířkách uloveno více a větších candátů než kdykoli předtím. V roce 2014 bylo ve Švédsku uloveno minimálně deset candátů nad deset kilo a dvě z těchto ryb překonaly starý rekord z roku 1988. Nový švédský rekord na candátech je nyní 12,53 kilogramů – výsledek intenzivního lovu metodou, která je přímo vhodná pro velké candáty .

Nyní se metoda začala šířit do dalších zemí a v Dánsku, Německu a Nizozemsku se pelagické vertikální jigging začalo v posledních letech prosazovat. V mnoha zemích tuto techniku stále cvičí jen pár lidí a o svém lovu často mlčí, ale pokud sníte o opravdu velkém candátu, čtěte dál...

cc_dsc0082

 

Žijí a loví ve sloupci
Abychom pochopili smysl vertikálního pelagického rybolovu, neboli „ostré střelby“, jak se této metodě také říká, je nutné znát chování candáta. V mnoha vodách větší candát žije a loví pelagické druhy po většinu roku. To je zvláště v hlubších jezerech s kořistí ve středních vodách.

Vertikální jigging ve střední vodě je nejvhodnější pro jezera s hloubkou 8-10 metrů a více. V mělčích vodách, až do 10-15 metrů, může candát stát na dně, když není aktivní, a stoupat ve vodě, aby lovil. I v řekách může candát někdy hledat potravu ve střední vodě, ale většinou je ekonomičtější odpočívat blíže u dna, kde najde úkryt před proudem a spotřebuje méně energie.

V hlubokých jezerech žije velká část života pelagických druhů candátů. Spolu s dalšími velkými dravými rybami, jako jsou štiky a sumci, které také loví ve středních vodách, vládne ve volných vodních masách candát velký. Zde nemají prakticky žádné nepřátele a mohou nerušeně žít, aniž by po celý život viděli umělou návnadu.

Jak přesně hloubka candáta najít, se v různých vodách liší a je řízena řadou faktorů. Když candát není aktivní, může couvat do hloubek 15-20 metrů a poté při lovu stoupat ve vodním sloupci. Pokud je voda čistá, ryby mohou být ve dne hluboko a stoupat ve vodě výše, aby lovily ve tmě. V kalné vodě se candát někdy vyskytuje jen 2-3 metry pod hladinou, a to i uprostřed dne. Ale také kořist, teplota vody a obsah kyslíku ovlivňují, jak hluboko se ryby zdržují.

sharpshooting (1)

jig_dsc0041-2

V čistých vodách autor preferuje diskrétní a přirozené barvy jako 20 cm TwinTeez „Head Hunter“ a „Real Deal“.
Ale obecně byste se neměli bát používat velké nástrahy při lovu ve sloupcu. Autor většinou používá shady od 20 cm a více opatřené 30-35 gramovou jigovou hlavou.

 

Co je pelagický vertikální jigging?
Pelagický vertikální rybolov byl vynalezen ve Švédsku a je založen na nalezení velkých, jednotlivých ryb pomocí vyhledávače ryb a následném „zaparkování“ lodi nad rybou a předložení návnady. S pomocí sonaru můžete vidět jak návnadu, tak rybu, kterou se snažíte chytit. Vidíte, jak candát reaguje na stín, jak se návnada pohybuje a doufejme, že když ryba přiběhne a zasáhne ji.

Pelagický vertikální jigging je tak trochu jako lov s pohledem pomocí vyhledávače ryb, když máte oči pod vodou. Tato metoda mi poskytla nejen spoustu velkých candátů a vzrušujících zážitků, ale také spoustu nových a poněkud nečekaných poznatků o chování tohoto druhu. Dozvěděl jsem se mimo jiné, že candát, i když je to velká dravá ryba, která nemá téměř žádné nepřátele, jsou plachá stvoření, která se někdy velmi snadno leknou. Díky této metodě získáte také vzrušující živou show na sonaru a budete okamžitě informováni, pokud použijete správnou návnadu, pokud je prezentována správným způsobem.

Jakmile se naučíte pelagický vertikální jigging, je to jako jiné metody. Někdy to může být až směšně jednoduché, kde candát s velkou chamtivostí vezme vše, co mu naservírují. Zažijete ale i frustrující chvíle, kdy je téměř nemožné přelstít velkého candáta. Někdy můžete mít pouze krátkou dobu krmení 10-15 minut během celého dne.

 

scres00043_kladd

Toto je screen obrazovky, který ukazuje celý scénář při chytání candáta při rybolovu ve středních vodách. Malá čísla na fotografii označují každý krok.

Velká ryba se nachází na 8,5 metrech a po malé úpravě mi výrazná žlutá barva ozvěny říká, že jsem přímo nad rybou.

Loď stále leží na hladině a mou návnadu lze sledovat na obrazovce při klesání.

Nástrahu zastavím na přibližně 8 metrech a začínám lovit candáta.

Ryba reaguje téměř okamžitě; stoupá směrem k návnadě a bez váhání ji bere.

Tato tlustá čára na obrazovce ukazuje boj s candátem.

Konečně můžete vidět, kdy je ryba puštěna a jak plave dolů ke dnu.

 

Upravte svou loď
Aby byl pelagický vertikální jigging úspěšný, musí být některé detaily lodi přizpůsobeny metodě. Rybaření lze provozovat ze všech typů lodí.

Malá loď 4-4,5 metru je ovladatelnější, ale na druhou stranu velká a těžká loď je na vodě stabilní a není tak citlivá na vítr, jakmile rybu lokalizujete. Osobně preferuji motor s ojou, ale mám i kamarády, kteří jezdí s volantem a konzolí s velkým úspěchem.

Klíčovým prvkem v pelagickém rybolovu je umístění snímače k sonaru na držák podél boku lodi, takže stínítko lze snadno upustit těsně vedle snímače, zatímco je loď řízena a ovládána.

Já sám mám převodník namontovaný na zrcadle jako obvykle, ale když lovím pelagické druhy, připojuji jiný převodník, který je namontován na držáku podél levé strany mé lodi. Samozřejmě je také snazší, pokud je sonar umístěn tak, aby jej bylo možné snadno číst během rybolovu.

Není drahé používat sonar pro vertikální jigging ve střední vodě, ale pomáhá, pokud máte přiměřeně dobrý vyhledávač ryb s barvou a především se musíte naučit nastavovat a číst přístroj.
Musíte upravit sonar na převládající podmínky a také se naučit, jak velké a malé ryby se zobrazují na obrazovce.

 

boatdsc_0607

 

Echolot
Nejdůležitějším nástrojem pro pelagický vertikální jigging je bezesporu echolot. Během rybaření byste měli používat úzké, vysoké okno vpravo na obrazovce. Protože ukazuje, co se děje v reálném čase, obvykle se nazývá „okno v reálném čase“ nebo „okno reality“. To, co je zobrazeno na zbytku displeje, je historie, to se již stalo, a je tedy méně zajímavé. Během rybolovu proto používáme okno v reálném čase, abychom viděli návnadu i ryby.

Normální převodník 200 kHz s 20stupňovým úhlem kužele je vynikající. Protože každá voda je jiná a během sezóny dochází k odchylkám, musíte pracovat v manuálním režimu, abyste nastavili vyhledávač ryb optimálně pro každou situaci. Používejte co nejvyšší citlivost, aniž by došlo k velkému rušení na obrazovce. Pokud si nejste jisti, odhoďte návnadu. Dokud jasně vidíte stín v okně v reálném čase, můžete také vidět velkou rybu.

Velkého candáta pelagického běžně najdete v nejhlubších oblastech jezera nebo v jejich blízkosti. Obvykle hledám ryby rychlostí 2-3 uzly, ale dobrá rada je začít pomalu a poté zvyšovat rychlost, jak se budete zlepšovat v ovládání lodi. Zpočátku jsem používal svůj elektromotor umístěný vzadu, ale nyní jezdím výhradně s benzínovým motorem. Pak mohu rychleji hledat a lépe manévrovat s lodí.

Naučit se pelagický vertikální jigging nějakou dobu trvá, ale cvičení dělá mistra a neexistuje žádná jiná metoda, která by dávala stejnou šanci ulovit skutečného vysněného candáta nad 100 cm. Navíc celou akci také uvidíte živě na sonaru!

 

son_dsc0153

Při použití této metody máte také odpovědnost NElovit v příliš velké hloubce, protože candát může zemřít v důsledku změny tlaku. Nikdy nelovte hlouběji než 10 metrů, pokud chcete rybu znovu pustit!

 

Rychlý průvodce nastavením vyhledávače ryb:
Dejte ho do manuálu.

Zpomalte rychlost obrazovky na 50-60 %.

Odstraňte všechny filtry.

Nastavte vyhledávač ryb tak, aby ukazoval pouze hloubku mezi 2-12 metry.

Pracujte s citlivostí! Obvykle 55-70 % v závislosti na vodě a sezóně.

Hledej barvu! Čím větší ryba a tvrdší zásah, tím více barvy získáte v ozvěně. Normálně žlutá nebo zelená v závislosti na nastavení.

Každý vyhledávač ryb je jiný, takže se musíte naučit, jak velká ryba vypadá na obrazovce. Čím silnější echo, tím větší ryba.

Buď trpělivý. Zkušenosti přicházejí s praxí!

 

echo_dsc0002

 

Nebojte se velkých nástrah!

Jako draví rybáři se neustále setkáváme s touto otázkou: Chytí velká nástraha větší ryby? Abych byl upřímný, na toto téma neexistuje jednoduchá odpověď. V některých případech velká návnada určitě přiláká větší ryby. Obecně platí, že průměrná velikost ryb, které chytíte na velké nástrahy, bude také vyšší. V jiných situacích nemusí být žádný rozdíl mezi velkou a malou návnadou a budou také dny, kdy malá návnada chytí větší ryby.

Ve většině případů nikdy nemáte šanci vidět, jak ryby reagují na vaši návnadu, ale při provádění pelagického vertikálního jiggingu můžete skutečně vidět jak návnadu, tak rybu, kterou se snažíte chytit. S touto metodou získáte vzrušující živou show na vyhledávači ryb, kde můžete vidět, jak ryby reagují; pokud používáte správnou návnadu a pokud je prezentována správným způsobem. Pelagický styl rybolovu mi dal spoustu velkých candátů a vzrušujících okamžiků, ale také spoustu znalostí o chování tohoto druhu; jak loví a jaké návnady preferují.

 

hub_dsc0064

 

Pro mě to byla velká revoluce, když jsem při lovu candátů začal používat větší nástrahy. Dříve, když jsem používal měkké nástrahy „normální“ velikosti 10-15 cm, musel jsem lovit na mnoho velkých ryb, abych získal reakci. Ale když jsem začal používat nástrahy 20-25 cm, skoro každá ryba najednou nějak reagovala na mou nástrahu. Každá ryba samozřejmě nekousla, ale většina z nich mou návnadu zkontrolovala a mnozí ji bez váhání vzali – a zásahy do větších návnad byly často extrémně tvrdé a prudké!
Dnes používám návnady 20-22,5 cm, někdy i 25 cm, na cca 75-80 % svého lovu candátů, a to jak na dně, tak na pelagické druhy. Mám pár jezer, kde velké nástrahy moc nefungují, zde i větší ryby preferují menší nástrahy 10-15 cm, ale na většině vod chytám více a větší ryby s velkými nástrahami.

Moje oblíbená měkká nástraha na velké candáty je 20 cm Westin Twin Teez. Tato nástraha se dodává v široké škále efektních barev a znovu a znovu se osvědčila. Ve Švédsku je to „návnada na velké ryby“ číslo jedna od doby, kdy byla uvedena na trh v roce 2012 a na svědomí má nespočet velkých candátů. V roce 2014 byl také chycen nový švédský rekordní candát 12,53 kg na 20 cm Twin Teez v barvě „Slime“.

 

gum_dsc0045

Pokud se mě ptáte, jedním vysvětlením úspěchu Twin Teez je velikost návnady. Je to velká návnada, aniž by byla příliš velká. Je dostatečně velký, aby upoutal pozornost větší ryby, ale ne tak velký, aby to mělo špatný vliv na zasekávání ryby. Pro mě je to ideální velikost návnady pro velké candáty!

Další zajímavou nástrahou a dobrým doplňkem k Twin Teez je 15 cm Westin KickTeez. Jedná se o štíhlejší a měkčí nástrahu a často se hodí, když je ryba plachá a záludná. KickTeez je také dobrá návnada pro použití na „mrtvém prutu“ v držáku prutu, když děláte normální vertikální jigging. Velikost přitahuje velké ryby a měkkost návnady způsobí, že bude svůdně plavat s téměř žádnými pohyby.

Pokud máte na mysli velké ryby, nestyďte se. Jděte do toho a výsledek se dostaví. Pro mě na velikosti rozhodně záleží!

 

Veškeré vybavení na candáty seženete ve fishingPOINTU ZDE

Hodně štěstí!

Jörgen Larsson

 

speedExtraRYCHLÉ doručení! Nejoblíbenější rybářská prodejna jižní moravy! (3)